Haar- en huidproblemen

John van Enk en Linda van Enk-Van Willigen hebben de opleiding dermatologie voor kappers en haarstylisten gevolgd.

John van Enk:

,,Wij krijgen altijd veel vragen in de salon en daar wil ik graag een antwoord op kunnen geven. Haarproblemen moeten uit de taboewereld worden gehaald. Ik weet uit eigen ervaring hoe mensen zich voelen en vind het een uitdaging om mensen met mooier haar in de knipsalon terug te laten komen.’’

60 procent van de mannen boven 50 jaar is kalend en dat geldt ook voor 40 procent van de vrouwen boven 50 jaar.
Dermatologische problematiek kan erfelijk bepaald zijn en doet zich voor bij alle leeftijden, rassen en beide seksen. Doordat de aandoening zichtbaar en chronisch is, kan deze leiden tot psychosociale problemen. Want bijna niemand vindt het leuk om kaal te worden. Het wordt gezien als ongewenst ouderdomsverschijnsel. Met een flinke haardos zie je er immers veel jonger uit.

Haarverlies
Een verlies van 50-100 haren per dag is normaal. Een hoofdhaar groeit per maand ongeveer 1 tot anderhalve centimeter. De levensduur van een hoofdhaar is gemiddeld vier jaar. Een haarzakje (haarfollikel) produceert zo’n 25 haren in een mensenleven. Wanneer de condities van de hoofdhuid en het haar niet optimaal zijn, wordt de cyclus van vier jaar niet bereikt waardoor men eerder bij de 25ste haar komt. Dit kan voortijdige kaalheid veroorzaken. De meest voorkomende vorm van haaruitval is de erfelijke mannelijke kaalheid. Deze Alopecia androgenetica komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Hierbij verschrompelt de haarfollikel voortijdig.

Andere vormen van kaalheid zijn Alopecia door chemotherapie, waarbij de haren in de anagene fase (groeifase) beschadigd worden en 80 procent van de haren direct uitvalt . Vervolgens vallen ook de haren in de telogene fase (rustfase) uit. Meestal komt het haar na verloop terug.

Alopecia areata is plotselinge plaatselijke haaruitval, vaak muntvormige kale plekken, deze kaalheid wordt veroorzaakt door een aanval van eigen afweercellen die het haarzakje aanvallen. Hierbij wordt de haarfollikel niet blijvend aangetast, dus deze afwijking zorgt meestal niet voor blijvende schade, vaak komt de haargroei naar verloop van tijd weer terug.

Trichotillomanie (het dwangmatig uittrekken van haren) komt vaak bij kinderen voor. Dit gebeurt dikwijls door spanningen. Een remedie voor deze psychische afwijking kan zijn, het heel kort maken van het haar bij een kind. Hierdoor wordt het gedragspatroon onderbroken.

Oplossing voor haar- en hoofdhuidproblemen
Wij zijn verkoper van Mediceuticals de verzorging en stylingline uit de Verenigde Staten voor diverse haar en huid problemen.